Strawberry Cheese Cake




Strawberry Cheese Cake 
C&P : Kak Hana & syapex kitchen

Bahan-bahan

Bahan-bahan A:
-250 gm biskut mudah hadam - hana cume buh 180g je [ aku guna 180gm biskut oreo ]
-125 gm mentega tanpa garam - hana buh 90g

Bahan-bahan B:
-200 ml krim putar(whipping cream) - hana campur yogurt
-250 gm krim keju
-165 gm gula kastor - hana buh 140g
-1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
-15 gm gelatin halal
-100ml air
* campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (hana gune air panas, kacau dan sejuk kan)

Bahan-bahan D
-1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.

Topping:
-150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek .
-1 sudu besar tepung jagung - x ltk

* Untuk topping aku guna strawberry filling. Cairkan dengan sedikit air panas



Cara-cara

Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci [ aku guna 7'' ].
Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k .zai cume masuk k an 2jam jerk sbb dh k eras)
Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping hana buat seperti di atas.
Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.




".. Thanks for reading this entry! Assalamualaikum..."

love,
azneyshamsuddin

klik iklan nuffnang

Kek Aiskrim Kit Kat Mudah dan Cepat




Sekarang ni banyak sangat resepi mudah yang kita boleh cuba.

Tak susah pun, bukak je YouTube tu. Orang yang tak reti masak pun boleh jadi chef terus.Hari ini kami ingin kongsikan resepi yang sangat mudah. Sekarang ni kalau nak cari kek ais krim bukannya murah. Jadi lebih baik anda buatnya sendiri dirumah.

Bukan sahaja mudah tetapi sangat puas hati sebab boleh buat sebanyak mana yang anda suka.

Kek ais krim ni memang tengah popular lebih-lebih lagi di butik kafe. Lepas ni kalau anda dah pandai buat kek ais krim ni, habis lingkuplah kedai-kedai kek yang ada dekat Malaysia.

Bahan-bahan:
Kit kat (ikut banyak mana mengikut citarasa anda sendiri)
Biskut oreo yang sudah dibuang krim dan dihancurkan
1 sudu mentega yang telah dicairkan
Krim putar
Ais krim (mengikut citarasa anda)
Smarties atau hiasan lain


Cara menyediakan:




1. Susun kit kat di sekeliling bekas kek
2. Masukkan oreo yang telah dihancurkan, tambah 1 sudu mentega cair
3. Gaulkan dan tekan sehingga padat
4. Masukkan ais krim
5. Salutkan bahagian atas dengan krim putar
5. Hiaskan mengikut kretiviti dan citarasa anda. Siap!
**seeloknya sejukkan selama 4 jam atau semalaman



Memang sangat mudah. 15 minit sahaja sudah siap. Lepas ni boleh la anda buat setiap kali ada sambutan hari jadi.

Selamat mencuba!

sumber
 
".. Thanks for reading this entry! Assalamualaikum..."

love,
azneyshamsuddin

klik iklan nuffnang

Brownies Kedut



Sejak dua menjak join group masak memasak nie suka sangat share resepi masakan yang sedap-sedap. Kali nie azney share resepi brownies kedut pulak. nape brownies kedut tu azney tak tau , kena tanya owner hehehe. tengok resepi macam mudah tapi jadi ke tidak tak tahu lah sebab azney pun tak pernah try lagi huhu. ingat raya haji nanti baru nak buat hihihi.

BROWNIES KEDUT
Credit :  Noraida Durani
-----------------------------------------
Loyang 10" (nk tggi sket guna loyang 9" )

Bhn A:

225gm dark compaund ( sya guna beryls)
135gm butter
‪#‎cairkan‬ bersama ( sya cairkn dlm oven je)

Bhn B:

3bj telur ( gred A)
250gm gula castor
Sdkt esen vanilla

Bhn C:

220gm tpg gandum
35gm serbuk koko
1sdt baking powder
Secubit garam
‪#‎smua‬ bhn diayak

Cara:

1-Alas loyang dgn baking paper.. lebihkn bhgian kiri n kanan loyang supaya sng nk kuarkn brownies
2- pukul bhn B dgn mixer slma 5mnt dgn kelajuan tggi ( pnting utk dptkn thick crumbs ats brownies)
3-msukkn bhn C..gaulkn rata..(yg ni sya pki whisk tgn je)
4- masukn bhn A.. kacau sebati.. blh hiaskn dgn kekacang@walnut
5- bakar slma 1/ 2jam(bgntung pd oven msg2) suhu 160' c ..dh msk.. biarkan dlm oven slma 1jam utk dptkn crumbs yg rangup diatsnya.. kuarkan de loyang.. blhla potong n paipkn dgn ganache@ nutella :)



".. Thanks for reading this entry! Assalamualaikum..."

love,
azneyshamsuddin

klik iklan nuffnang

Resepi Lempeng Sedap dan Lembut





Resepi Lempeng Sedap
.
2 cawan sukatan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan sukatan air
secubit garam
.
Cara Buat Lempeng
.
Bancuh semua dalam mangkuk
Kacau sebati jangan ada ketul-ketul
Adunan sepatutnya sedikit cair. Jika nak lempeng nipis, buat agak cair. Jika nak tebal, buat pekat pon tak pe.
Api pan dipanaskan tak yah besar-besar.
Kemudian tuang atas pan dan ratakan dengan angkat pan dan sengetkan ke kanan ke kiri sikit supaya nipis jek atas pan tu.
kita kan perhatikan bahagian tepi-tepi lempeng akan terangkat dan kering sendiri. Bermaksud dah boleh terbalikkan.



".. Thanks for reading this entry! Assalamualaikum..."

love,
azneyshamsuddin

klik iklan nuffnang

Resepi Apam Teddy (Polkadot)






Bahan yg diperlukan:
Dr kiri ke kanan, lidi sate, cwn kertas, baking paper, adunan apam yg bewarna coklat gelap, krim (warna asal) dan coklat muda.



1.Ambik adunan coklat muda, potong hujung plastik dan paipkan adunan bentuk bulat ats kertas. Buat kecik2 je. Agk2 padan dgn muka bear yg nk dibuat nanti. (Bentuk lonjong sikit2 pun boleh)
2. Kemudian titikkan warna krim plk di tgh bulatan coklat muda.
3-4. Buat sampai habis, dan kukus 3 min. Ketepikan.
(Telinga ini akn digunakan dlm langkah akhir, rujuk gambar no 15)



5 hingga 8
Isikan adunan coklat muda ke dlm cup. Bubuh inti/ filling dan isi lg sampai nk penuh cup. Lepas tu picitkan warna krim kat bhgn bawah cup. Bg yg x reti nk buat bentuk bulat cantik2, korang boleh benamkan sikit hujung piping bag tu dlm adunan coklat (rujuk gambar) lps tu picit perlahan2.. nanti akn terhasil bulatan yg cantik. 



9. Untuk hidung, picitkan sikit warna coklat gelap kat bhgn ats bulatan krim tu.
10. Kemudian buat mata plk.
11. Lps tu titikkan sikit warna krim dlm mata tu supaya mata bear nmpak mcm bersinar2.
12.Kemaskan hidung bear. Guna lidi sate utk buat garisan halus. Letak lidi sate kat tengah2 hidung tu n tarik ke bawah mcm tulis no 1.


13. Kita cuba buat mulut plk. Titik sikit warna coklat kat bhgn bawah, agk2 yg sesuai kedudukan mulut.
14. Guna lidi sate utk buat garisan halus dari hidung ke mulut. Lps tu buat garisan ke kiri dan kanan mulut (sikit je, agk2 ada bentuk mulut).
15. Ambik telinga yg kita kukus tadi n letak di bhgn ats kepala bear. Sengetkan sikit. Jgn tekan, letak je.. n dah boleh kukus. (15 min)
16. Taraaa.. siap dah..(mmm nmpaknya mulut bear tu x brp comey)


".. Thanks for reading this entry! Assalamualaikum..."

love,
azneyshamsuddin

klik iklan nuffnang