Resepi Lempeng Sedap dan Lembut





Resepi Lempeng Sedap
.
2 cawan sukatan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan sukatan air
secubit garam
.
Cara Buat Lempeng
.
Bancuh semua dalam mangkuk
Kacau sebati jangan ada ketul-ketul
Adunan sepatutnya sedikit cair. Jika nak lempeng nipis, buat agak cair. Jika nak tebal, buat pekat pon tak pe.
Api pan dipanaskan tak yah besar-besar.
Kemudian tuang atas pan dan ratakan dengan angkat pan dan sengetkan ke kanan ke kiri sikit supaya nipis jek atas pan tu.
kita kan perhatikan bahagian tepi-tepi lempeng akan terangkat dan kering sendiri. Bermaksud dah boleh terbalikkan.



".. Thanks for reading this entry! Assalamualaikum..."

love,
azneyshamsuddin

klik iklan nuffnang

4 comments:

  1. gebu gebas lempeng. bole try ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak-nak cuaca mendung jerebu nie memang syok makan lempeng nak-nak bila tengah panas phewwww :-) :-)

      Delete
  2. tiba-tiba teringat yang dah lama rupanya diri ini tak melayan lempeng...macam best jer ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ape lagi jom lah try . makan dengan sambal tumis. terangkat :-) :-) (h) (h)

      Delete

Thank you for taking your time to leave what your thoughts! Will respond as soon as possible!