.::sape na rambut cantik n sihat??meh cney::.

  No comments    
categories: , ,

++++++++++++++++++++++++++++++++++++





ney ad bape tip yg na kongsi ng korunk..sayang rambut kita kan..
klu sayang try ikut tip nie....




Menggunting Hujung Rambut





Menggunting hujung rambut secara teratur adalah salah satu cara untuk memiliki rambut yg sihat.
Menggunting hujung rambut sekurang-kurangnya 6 hingga 8 minggu sekali akan menjadikan
rambut kelihatan segar dan bermaya. wah nanti ley jadi model syampu hehehe
namun,jika rambut anda tidak sihat di sebabkan oleh pewarnaan
atau terkena klorin kerana aktiviti berenang anda bolehlah menggunting dengan lebih kerap.



Rambut Segera Bersinar


Anda sedang terburu-buru menuju ke acara penting tetapi rambut kelihatan kusam?hehehe..
 Berikan sentuhan dengan produk-produk yg menjadikan rambut anda lebih halus dan berkilau.
Gunakan produk pengilat rambut
Sapukan sedikit pada sikat lalu sisir di bahagian luar rambut.



Berikan Perlindungan


Sebaiknya lindungi rambut anda daripada kepanasan pengering rambut yang berlebihan. 
Jika sukar melakukannya, gunakan produk yg bersifat melindungi daripada kepanasan contohnya syampu dan perapi khusus untuk rambut yang diwarnakan.



Panas Minimum


Keadaan rambut yg kering akan menjadikan rambut kelihatan kusam serta pecah-pecah.mesti xsuka kan kan kan...
 Oleh itu, apabila anda menggunakan blow dryer pasanglah nozzle di hujung pengering rambut atau boleh menggunakan kepanasan yang minimum.



Cuci Rambut Dengan Air Hangat


Sewaktu mencuci rambut, gunakan air hangat seterusnya bilas dengan air sejuk. 
Kutikel rambut akan tertutup menyebabkan cahaya terpantul pada rambut.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

.::TIPS DIET SEIMBANG hehehe::.

  No comments    
categories: , ,


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


apa itu D.I.E.T??
diet ialah 
 jumlah makanan yang dikonsumsi oleh seseorang atau organisme dalam jumlah tertentu..
wah da cam pakar kesihatan jek bunyiny..hehehehe..
kat cney aku ad tips na kongsi..
hehehe


sape xna kurus tapi sihat an..
aku pn na..
sebab aku da semakin membesar skrg nie..


so aku ne la diet secara seimbang
hehehehe..
cam kat bawah nie..
aku dapat dari
saia kongsi ea kak..

++++++++++++++++++++++++++++++++

Amalan Makanan dan Pemakanan yang sihat
Diet sihat mengandungi semua zat makanan (nutrien) yang penting dan tenaga yang perlu bagi mencegah kekurangan dan kelebihan zat makanan dan menjaminkan kesihatan. Diet sedemikian boleh didapati dari pelbagai makanan yang mudah didapati, mampu dibeli dan dinikmati oleh sesiapa sahaja.
Kepentingan pemakanan kepada kesihatan disemua peringkat umur.
Diet sihat membantu tumbesaran kanak-kanak. Makanan membolehkan manusia bekerja secara produktif dan merasa selesa. Pilihan makanan membantu mengurang risiko penyakit kronik seperti sakit jantung, sebahagian kanser, penyakit kencing manis, strok dan osteoporosis (reput tulang). Diet sihat boleh mengurang faktor risiko utama untuk penyakit kronik – faktor seperti kegemukan, tekanan darah tinggi dan tinggi kolesterol dalam darah.

Makanan, Zat Makanan dan Fungsi
Makanan mengandungi tenaga, zat makanan (nutrien) dan komponen-komponen lain yang memberi kesan kepada kesihatan. Kita memerlu tenaga dan zat makanan yang penting sebab badan tidak dapat mengeluarkan sendiri dan mesti diambil dari makanan. Ada lebih 40 zat makanan yang dikumpul dalam enam jenis zat makanan utama iaitu karbohidrat, lemak, protein, vitamin, garam galian dan air.




Karbohidrat, lemak dan protein adalah zat yang membekal tenaga, sebab mereka terdiri dari bahan kimia dikenali sebagai bahan organik yang mengandungi karbon dan boleh membakar. Protein, garam galian dan air adalah sebahagian dari komposisi tisu badan dan sangat penting untuk membina dan membaikpulih sel dan tisu. Vitamin adalah bahan dari pelbagai jenis organik terdapat dalam kandungan sedikit dalam makanan, tetapi amat penting untuk pembesaran dan kesihatan. Fungsi utama vitamin ialah mengawal proses badan seperti proses metabolisma, fungsi urat dan otot dan kesihatan tisu. Air adalah bahan pengawal, membawa bahan-bahan dalam bentuk cairan dalam jus pencernaan (penghadaman, darah dan tisu, membantu mengawal suhu badan. perkumuhan, pengaliran darah, dan lain-lain. Makanan juga mengandungi serat (fibre) berfungsi dengan air bagi menjaga proses pembuangan, membersih usus dan mengelak dari sembelit.
Walaupun setiap nutrien berfungsi secara spesifik dalam badan, gabungan kesemua nutrien adalah perlu untuk penjagaan kesihatan. Kandungan nutrien juga berbeza dalam makanan dan tiada satu-satu makanan pun mengandungi semua nutrien yang diperlu, kecuali susu ibu yang lengkap untuk bayi baru lahir hingga berumur 6 bulan.
  
Keperluan Kalori (Tenaga) dan Zat Makanan
Keperluan kita berbeza sepanjang hayat, bergantung kepada perubahan fisiologikal yang berlaku dalam badan seperti pembesaran diperingkat kanak dan semasa mengandung dan menyusu anak, taraf kesihatan dan aktiviti yang dilakukan. Dewasa lanjut usia memerlu kurang makanan kerana aktiviti yang berkurangan dibanding dengan individu yang lebih muda dan aktif. Keperluan juga bergantung kepada cara hidup, misalnya minum teh, kopi, alkohol dan merokok boleh menghapuskan beberapa nutrien dalam badan kita. Memasak sayuran terlalu lama boleh menghapuskan vitamin. Nilai tenaga dalam makanan diukur dalam unit kalori. Kandungan kalori dalam makanan bergantung kepada kandungan karbohidrat, protein, dan lemak. Lemak menghasilkan kalori terbanyak mengikut berat – 9 kalori bagi setiap gram. Alkohol mengeluar 7 kalori/gram. Nutrien lain tidak memberi kesan kepada nilai tenaga makanan. Oleh yang demikian makanan mengandungi banyak lemak tinggi kalori. Sebaliknya, makanan tinggi kandungan air, seperti sayuran rendah kalori.





++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

.:: jari aku putus::.

  No comments    


aduh!!!sakitny la..huhuhu..jari aku putus aeney..jari kelingking lak 2..hehehehe xad la luka je sebenarnya..cmne aku luka??sebab aku wat keje potong memotong tadi..hehehe saje je wat tajuk yg gempak sket hehehe..sebenarnya da xad modal na update..jangan marah ea..



"SAGMEN >> IISSHHHKKK..!! AKU NAK HEADER BARU"

  2 comments    
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Photobucket

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

tadi aku jejalan2 blog2..tup2 aku terjmpa blog [cikgu]..wah dye punye entri bukan maen ag...menarik tetarik kau mmg da bomm la.."SAGMEN >> IISSHHHKKK..!! AKU NAK HEADER BARU"..aku na header baru gak...aku na join2...
coz aku nie xpandai wat mende alah 2 agpn aku nie baru ag menceburi bidang nie..
lagi 1 klu la aku pndai xsecantik cam [cikgu] wat..huhu arap2 aku dapat la header n banner baru nt..baru meriah la cket aku pnya blog..sedap mate memandang an..bertambh la follower hehehehehe...<3<3

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

musti kasi tao dorang gak..kita mane ley bolot sorang je..xbaek hehehehe...


jom kita join yokk!!cepat2...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



saketkah aku???

  No comments    


saketny kepala!!!aku da saket kepala nie an dekat seminggu da tao..jap2 je dye baek..jap2 saket kt blakng tengkuk,,jap2 sblah kanan jap sebelah kiri..mlm td bley plak dye sakit tyme aku ngh tido..dye pnye saket adoiii bukan maen lagi tao..aku ase na hentak je kepala aku kt dinding..berdenyut2 can jantung plak..aku nie migraine ke??tadi pas mkn aku usha2 la tentang migraine nie last2 aku jumpa symtom2 dye..

  • Sakit kepala yang berdenyut-denyut, lazimnya hanya berlaku pada sebelah kepala sahaja. kadang-kadang terasa di belakang biji mata atau di belakang kepala ataupun di bahagian tengkok. Selalunya kesakitan berpanjangan selama 6-48 jam.
  • Rasa mual dan sometimes muntah.
  • Rasa sejuk, letih dan kebas-kebas.
  • Sensitif terhadap cahaya ataupun bunyi bising.Bunyi bising pun akan mengakibatkan migraine bertambah teruk .T_____T
  • Berpeluh-peluh.
Migraine akan menyerang apabila:

  1. Tekanan-tekanan emosi ataupun tekanan fizikal.
  2. Makanan – Coklat, makanan yang mengandungi MSG (monosodium glutamate), makanan yang mengandungi tyramine seperti ayam, kekacang.
  3. Daging yang mengandungi nitrates seperti sosej dan salami.
  4. Bawang besar, mentega kacang, produk susu.
  5. Persekitaran – bau-bauan seperti minyak wangi, bunyi bising, missed meals, pertukaran masa tidur, pertukaran hormon seperti haid dan hamil, merokok atau asap rokok.
aku ase maybe aku ne pyakit nie tapi still confused ag..so jln penyelesaiany aku kena la g jmpa doktor an untuk kepastian..nanti xad la aku tertanye2 asal la dok saket kepala jek..