Sabtu baru nie ajak encik somi pergi shopping barang dapur. Alang-alang ambil barang untuk buat Carbonara. Dekat 2 bulan dok teringin nak makan Carbonara. Tu pun lepas rasa anak buah encik somi masakkan bila kami sekeluarga datang ke Bentong.
Sebelum nak buat tue ada lah jugak usha-usha resepi yang simple tapi mudah. yelah benda tak pernah buat semua rasa susah tapi bila dah buat. ek elehhhh senang je rupanya hahaha.
Okay jom kita mulakan macam mana nak buat Fettuccine Carbonara Sedap Tapi Simple nie.
Bahan-bahan :-
- 1 Biji Bawang Holland
- 1 Ulas Bawang Putih
- 8-10 ekor Udang/Ayam/Daging
- Fresh Shitake Mushroom
- 3-4 Sosej
- 1/4 Susu Full Cream Dutch Lady
- Fettuccine/Spagheti/Small Shell
- 1 Tin Carbonara Cendawan Prego
- Sedikit Parmesan cheese
Mula-mula tumis sebijik bawang Holland dengan bawang putih. Minyak jangan banyak sangat. Dalam 2-3 sudu makan sudah :)
Agak-agak dah garing masukkan Udang/Ayam/Daging. Kemudian masukkan Fresh Shitake Mushroom ke dalam kuali. Bila dah masak, masukkan Carbonara Cendawan Prego dan kacau sehingga sebati selepas itu tuangkan Susu Full Cream Dutch Lady ke dalam kuali. jangan banyak sangat sampai sekotak. Ala-ala cukup. hehe kemuadian masukkan Parmesan cheese. Gaul sehingga sebati dan masak.
Masukkan air ke dalam periuk dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan 1-2 sudu cawan minyak ke dalam periuk. Masukkan Fettuccine/Spagheti/Small Shell ke dalam periuk dan tunggu sehingga lembut.
last sekali angkat dan toskan air rebusan !
Letak kan Fettuccine/Spagheti/Small Shell dan sos carbonara dan taburkan Parmesan cheese. Siap boleh di makan. Sekejap je buat carbonara nie. sambil pejam mata pun boleh.
tergolek golek udang dgn sosej tu .. geram tengok hehehe
ReplyDeletehaha berguling guling :)
Deletewahhh sedapnya...terliur tiba-tiba petang ni...
ReplyDeleteboleh buat simple je plus senang yaaa amat :)
Deleteomaigaddd sedapnyaaaaaaa. lama tak makan pasta based food nih! tolong masakkna! hehehe -blog kerusiburok-
ReplyDeleteboleh boleh bila sampai dah habes. posmen makan hahaha
Deletesedapnya....nak2 tgk udang tergolek2....lg terliur......
ReplyDeletehehe boleh lah buat nanti. senang jeee
Delete