Alhamdulillah berjaya jugak Azney buat cheese ball ala kepsi nie. walaupun terselup jari sekali dalam minyak panas huhu. Resepi nie senang giler. Dah berangan nanti ada anak dah sekolah boleh lah buat banyak-banyak simpan dalam peti ais. Nanti masak pastu tapau bawak bekal pegi kelas hahahaha. beria sangat angan-angan tue hehehe.
MIL dengan enche somi pun suka. seronoknyaaaa bila kita masak ada orang puji dan suka !!! Siap ada request suruh buat laksa lemak sabtu nie. wahh wahhh berjaya kah Azney nanti membuatnya ?? kita tungguuuu. sekarang nie nak share resepi yang Azney google minggu lepas hahahaha.
******************************
Chewy Cheese Ball
resepi asal : Kak chaq
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan TEPUNG GANDUM
secubit GARAM
CARA-CARANYA :
1. Rebus kentang bersama garam. Garam tu agak-agak je. Jangan banyak sangat, kang termasin sangat. Bila dah empuk, angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Gaulkan kentang tadi bersama tepung gandum. Jangan terlebih letak tepung gandum, nanti terkenyal dah jadi macam cucur ikan bilis aka jemput-jemput.
3. Masukkan bersama lada hitam sebab tak ada lada sula. hehee Gaulkan hingga sebati. *azney tak letak sebab MIL tak boleh makan huhuhu
4. Bentukkan adunan kentang--tepung gandum--lada putih tadi menjadi bebola kecil.
5. Masukkan keju/cheese yang dipotong kecil ke dalam bebola kecil tadi. Caranya lebih kurang macam buat kuih buah melaka tu.
6. Dah siap bubuh keju/cheese tu salutkan dengan serbuk roti. Kemudian, gaulkan pula dengan telur yang dah dipukul. Kemudian, gaulkan lagi sekali dengan serbuk roti. |serbuk roti --> telur --> serbuk roti |
7. Sedia untuk digoreng. Balance simpan dalam peti ais hehe dah macam frozen pulak .
idea best gk ni..boleh mintak wifey cuba gk nnt ni
ReplyDeletecuba lah. senang sangat nie :)
Delete