Hai !! Selamat Hari Raya Aidil Adha semua rasa nya tak terlambat lagi nak ucap hehehe. Hari raya baru nie sempat singgah rumah makcik Erul, kebetulan sangat sepupu Erul ada buat Congo Bars, Ya Allah sedap gilos uolss. hihihi Haaa sementara kenkonon ada niat di hati nak buat nie Azney google dan save dulu resepi Congo Bars nie. Tengok cam senang je tapi tak tau jadi ke idok nanti hahaha. Resepi nie Azney copy paste dari Azlita Masam Manis tue. hehehe
Congo Bars kredit : Azlita Masam Manis
Bahan-bahan :
- 315 gm tepung gandum
- 2 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 150 gm butter
- 320 gm gula perang - boleh kurangkan
- 3 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 250 gm chocolate chips
- 1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
- Kepingan badam untuk taburan - optional
- Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
- Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
- Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
- Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
- Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
".. Thanks for reading this entry! Assalamualaikum..."
azneyshamsuddin
klik iklan nuffnang
0 jejari comel:
Post a Comment
Thank you for taking your time to leave what your thoughts! Will respond as soon as possible!