Resepi Lempeng Sedap
.
2 cawan sukatan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan sukatan air
secubit garam
.
Cara Buat Lempeng
.
Bancuh semua dalam mangkuk
Kacau sebati jangan ada ketul-ketul
Adunan sepatutnya sedikit cair. Jika nak lempeng nipis, buat agak cair. Jika nak tebal, buat pekat pon tak pe.
Api pan dipanaskan tak yah besar-besar.
Kemudian tuang atas pan dan ratakan dengan angkat pan dan sengetkan ke kanan ke kiri sikit supaya nipis jek atas pan tu.
kita kan perhatikan bahagian tepi-tepi lempeng akan terangkat dan kering sendiri. Bermaksud dah boleh terbalikkan.
".. Thanks for reading this entry! Assalamualaikum..."
azneyshamsuddin
klik iklan nuffnang
gebu gebas lempeng. bole try ni.hehe
ReplyDeletenak-nak cuaca mendung jerebu nie memang syok makan lempeng nak-nak bila tengah panas phewwww :-) :-)
Deletetiba-tiba teringat yang dah lama rupanya diri ini tak melayan lempeng...macam best jer ni?
ReplyDeletehehe ape lagi jom lah try . makan dengan sambal tumis. terangkat :-) :-) (h) (h)
Delete